duminică, 2 februarie 2014

Alimentatia la romani

Romanii mananca mult, dar prost. Iar aceasta se vede.
Problemele noastre sunt recente din punct de vedere istoric. S-a crezut mult timp ca doar de vreo doua sute de ani, odata cu aparitia imprumuturilor culturale de la societatile moderne, am preluat si obiceiuri alimentare proaste, care au dus la cresterea cazurilor de obezitate infantila. Dar obiceiurile proaste de data recenta sunt doar varful aisbergului.




Un articol despre sanatatea romanilor si alimentatie pune problema aparitiei bolilor moderne pe seama schimbarii obiceiurilor alimentare si culinare traditionale. Desi nu merge mult inapoi pe firul istoriei, articolul subliniaza niste reguli care deja ar trebui sa devina de bun simt in alimentatia oricui: fara zahar si alimente procesate, fara sare, fara alcool. (Lucruri pe care le regasesti si in resursele acestui site, la grficul Paleo dieta si alimentele incluse/excluse). Dar si painea si produsele ceraliere fac mai mult rau decat bine. Lactatele, de asemenea. Iata de ce.

Stramosii nostri erau fragili, iar studiile dovedesc ca bolile lor erau determinate de agricultura pe care o faceau. Problemele cu dantura si nutritia sunt vechi de 3000 de ani la romani. Sau pe aproape.

Cam in acelasi timp a inceput in tara noastra si taierea copacilor pentru a se crea zone de cultura agricola.

Acum, un adevar. S-a remarcat ca oamenii de o anumita origine etnica plecati in alte tari si care au abordat modelul de alimentatie al tarii in care locuiau (a se vedea chinezii pe teritoriile americane) sufera de o serie de boli moderne care le sunt fatale si ii ataca mai mult chiar decat pe cei cu o vechime istorica mai mare in regiunea georgrafica respectiva. Obezitatea este doar unul dintre ele. Cu chinezii explicatia este evidenta: acest popor a suferit perioade atat de indelungate de foamete incat corpul lor si-a dezvoltat mecanisme de prevenire a subalimentatiei atat de perfectionate, incat la ei diabetul este provocat chiar si de o fractiune mica de crestere ponderala. (cf. Dr. Michael F. Roizen, Dr. Mehmet Oz, in Tu, ghid de functionare, editura Curtea Veche. O carte pe care cu siguranta ar trebui s-o aiba oricine in casa.)

Metabolismul genetic joaca un rol fundamental in procesarea hranei, iar specificul zonelor geografice din care venim ar trebui sa ne influenteze alegerea mancarurilor. Nu, nu vorbesc aici despre romanii care au plecat in alte tari si viseaza inca la sarmalele de acasa. Desi varza este un aliment sanatos si minunat pentru sanatate, in multe feluri, atat dietetic, cat si terapeutic... (un nou argument pentru dieta Paleo: varza este si una dintre cele mai vechi legume cunoscute de om).


Dar da, romanii care locuiesc in alte tari ar putea sa fie atenti la legumele si fructele care cresc natural la noi in tara si sa stie ca merele si murele sunt mai potrivite pentru ei decat mango.

Concluzie: daca mostenirea genetica este atat de importanta, iar felul in care mancam are efect direct asupra felului in care aratam si ne simtim, cu siguranta felul in care am evoluat ca specie este important.

Tu ti-ai pune incap vreodata sa obtii o specie de pisici vegetariene? Sau de vaci carnivore? Si cate milioane de ani crezi ar lua aceasta "adapatare"?

Gandeste-te ca omul este pe aceasta planeta de 2,5 milioane de ani. In urma cu aproximativ 12.000 de ani, in neolitic, s-a descoperit agricultura si s-a produs revolutia civilizatoare care a facilitat stabilizarea si dezvoltarea rasei umane. Cel mai important, oamenii au început să lucreze și apoi să crească în mod deliberat culturi si animale pentru a-si asigura hrana.

Studiile arheologilor demonstreaza si efectele acestei schimbari asupra fizicului: de la aparitia agriculturii, statura omului s-a micsorat. S-a pierdut din masa musculara. Au aparut primele carii si primele alergii. Este firesc sa ne punem intrebarea ce s-a schimbat in alimentatia si in obiceiurile noastre (Atentie, pentru ca si sedentarismul este o mare problema a omului civilizat, nu doar felul in care se hraneste.)

Este drept ca o incursiune in istorie ne aduce fata in fata cu o evolutie a omului inca disputata, cu granite inca neclar delimitate intre homo sapiens-ul arhaic si cel modern (important si pentru evolutia creierului pe care, desigur, nu am dori sa il pierdem pe masura ce ne recastigam sanatatea). Insa reperele legate de natura fizica raman.

Dieta Paleo sau alimentatia Paleo propune lucruri pe care si alte tipuri de diete sau alimentatie sanatoasa le recomanda. Insa scoate si cerealele si lactatele din calcul. La cate produse fara gluten sunt astazi pe piata, este clar ca de fapt omenirea incepe sa aiba probleme mari cu acestea. Intoleranta la lactoza este de asemenea o problema raspandita. Nici carnea nu este neaparat un aliment recomandat, nu in conditiile in care sunt crescute astazi animalele: cui ii place sa manance animale bolnave? Dar proteinele da, sunt esentiale: atat pentru creier, cat si pentru musculatura.

Vom vedea in materialele urmatoare care sunt problemle cu aceste alimente si cum le putem inlocui pentru a castiga suplete si sanatate.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu